Rośnie segment żywności ekologicznej
Maleje liczba gospodarstw ekologicznych, ale zwiększyła się powierzchnia już istniejących. Konsumenci coraz chętniej kupują zdrową żywność, szczególną popularnością cieszą się kiszonki – mówi Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej w rozmowie […]
Maleje liczba gospodarstw ekologicznych, ale zwiększyła się powierzchnia już istniejących. Konsumenci coraz chętniej kupują zdrową żywność, szczególną popularnością cieszą się kiszonki – mówi Łukasz Gębka, prezes Farmy Świętokrzyskiej w rozmowie z ISBnews.TV.
– Wzrosły ceny żywności. Dlatego zrozumiałe jest, że zdrożała też żywność ekologiczna. My cen nie mogliśmy podnieść ze względu na barierę dla konsumenta, ale też ze względu na kupców, czyli pośredników. Koszty nam rosną a my nie możemy podnosić cen żeby to zrekompensować – dodał prezes.
– Przy okazji pandemii widzimy większe zainteresowanie żywnością ekologiczną. Coraz więcej Polaków chce odżywiać się zdrowo i świadomie – podkreślił
Cała rozmowa z Łukaszem Gębką jest dostępna w serwisie SoundCloud